Olet sivuston osiossa: Etusivu » Ajankohtaista

Kelan linjaus toiminnallisiin häiriöihin, joihin ME/CFS-sairauden ei pitäisi kuulua

19.06.2018

Kansaneläkelaitos on tehnyt oman linjauksensa ME/CFS-potilaiden kohdalla

Yhdistyksen tietoon on tullut useita hylkääviä päätöksiä koskien sairaspäivärahahakemuksia ME/CFS-potilailta. Kela perustelee näitä linjauksiaan sillä, että ME/CFS-sairaus olisi ”toiminnallinen häiriö” eikä täten Kelan korvauksien piirissä, vaikka sairaudesta ei ole tehty vielä minkäänlaista virallista linjausta.

Tällä hetkellä yksi tärkeimmistä asioista ME/CFS:n saralla olisikin päättää, mitä diagnosointikriteereitä Suomessa aletaan käyttämään. ME/CFS ei kuulu toiminnallisiin häiriöihin, vaan se on ihan oma fyysinen sairautensa.

Vaikka potilaan toimintakyky on selvästi alentunut eivätkä monet pysty olemaan työelämässä enää mukana, on sairauden syy vielä tuntematon, joten Kela ei näe perusteita sairauspäivärahan myöntämiselle.

Neurologian ja psykiatrian erikoislääkäri Risto Vatajan mukaan termi toiminnallinen häiriö on vasta työnimi, HUS-alueelle tulevalle osaamiskeskukselle. Nimi tullaan muuttamaan, eikä toiminnallinen häiriö terminä tule jäämään.

HUS:iin ollaan perustamassa ihan alkutekijöissä olevaa osaamiskeskusta näille erikoisimmille vaikeasti hoidettaville sairauksille, joihin ME/CFS:kin lukeutuu. Nimeä tälle keskukselle on mietitty eri tahojen toimesta. Borrelioosi-yhdistyksen lausunnossa on ehdotettu nimeä “Biolääketieteellinen osaamiskeskus”.

Kelan perustelut sairauspäivärahahakemusten hylkäämiselle epävirallisten termien perusteella aiheuttaa kysymyksiä siitä, mistä tällainen linjaus Kelaan on tullut ja millä perusteella se on muodostettu.

WHO (Maailman terveysjärjestö) on jo vuodesta 1969 linjannut ME/CFS:n ICD-tautiluokituksessa neurologiseksi sairaudeksi.