Olet tässä: Etusivu » Apua ja tukea » Vertaistuki

Vertaistuki auttaa elämään sairauden kanssa

Yksi SMEYn toiminnan lähtökohdista on tarjota vertaistukea muille ME/CFS-sairaille. Vertaistuki mahdollistaa toisen ihmisen kohtaamisen ja ymmärtämisen ainutlaatuisella tavalla, usein omia läheisiäkin syvemmin.

Vaikka läheiset ovatkin ensiarvoisen tärkeitä sairastuneen rinnalla kulkijoita, vertaiset voivat jakaa toisilleen tietoa siitä, miten ME/CFS-sairauden kanssa pystyy elämään tai minkälaisista keinoista voisi omien kokemusten perusteella olla apua sairauden hoitamisessa. Vertaistuki voi voimaannuttaa ja ylläpitää toivoa vaikeassa tilanteessa.

Tulevat vertaistukitapaamiset

Tällä hetkellä toiminnassa on Helsingin vertaisryhmä. Tapaamisista ilmoitellaan sivustomme tapahtumasivulla, SMEYn Facebook-sivulla sekä SMEYn jäsenille tarkoitetussa Facebook-ryhmässä Suomen ME/CFS-yhdistys (SMEY) jäsenille.

Sivustomme tapahtumasivulle pääset tästä linkistä.

SMEYn Facebook-sivulle pääset tästä linkistä ja Facebook-jäsenryhmän löydät tästä linkistä (linkit avautuvat uuteen välilehteen).

Tukinetin sivustolla toimii ME/CFS-vertaischat, jossa jutellaan anonyymisti siitä, miten ME/CFS elämässä vaikuttaa ja miten sen kanssa voi elää. Keskusteluissa jaetaan vinkkejä ja kokemuksia, kannustetaan ja tuetaan. Chat on aina parittomien viikkojen maanantaina klo 16.30–18.00. Kevään 2024 keskustelut alkavat 15.1.2024 ja jatkuvat kesään saakka. Chatin löydät Tukinetin sivustolta, jonne pääset tästä linkistä (linkki avautuu uuteen välilehteen). Chatiin voi osallistua, kun on ensin luonut Tukinetin sivulla itselleen tilin (Rekisteröidy).

Vertaistukea löydät myös monista Facebookin ME/CFS-vertaistukiryhmistä.

Kaikki ryhmissä puhutut asiat ovat salassapidon alaisia.

Sinustako vertaistukihenkilö ja/tai vertaisryhmän vetäjä?

Vertaistuki voi antaa paljon myös vertaisryhmän vetäjälle. Ryhmän vetäminen antaa arvokkaan tunteen siitä, että omasta vaikeasta tilanteesta huolimatta pystyy olemaan avuksi toisille ihmisille ja vertaisille, jotka ovat myös samassa tilanteessa tai usein jopa huonommassa. Ryhmässä saa myös itse olla vertainen.

Toisaalta ryhmän vetäminen voi viedä voimia, koska ryhmässä käsitellään välillä rankkojakin asioita. Tästä huolimatta vertaisryhmän vetäjät kokevat jäävänsä työssä yleensä kirkkaasti plussan puolelle. Ja jos ryhmälle saadaan useampia vetäjiä, yhden ihmisen taakka helpottuu. Yhdessä tekeminen merkitsee siis tässäkin voimaa! Vertaistuki tarkoittaa kuuntelua, auttamista, ymmärtämistä, kyyneliä ja käsittämättömän paljon iloa ahaa-elämysten myötä.

Etsimme uusia vertaistukiryhmien vetäjiä ja/tai vertaistukitapahtumien järjestäjiä. Mikäli olet kiinnostunut, olethan meihin yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen yhdistys(at)smey.fi. Pystymme avustamaan taloudellisesti niin vertaistukitapahtumien järjestämistä kuin tukihenkilöiden kouluttautumista.